18 Nisan 2008 Cuma

Pizza





Malzemeler :

Mayalı hamuru için malzemeler :

  • 1 yumurta
  • 2.5 su bardağı un
  • 1/2 çay bardağı sıvıyağ
  • 2 çorba kaşığı yoğurt
  • 1/2 çay bardağı süt yada su
  • 1/2 paket yaş maya yada 1çorba kaşığı kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • Tuz

Mayasız Hamuru için malzemeler :

  • 1/2 paket margarin veya tereyağı
  • 1.5 su bardağı süt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 5 su bardağı un
  • Tuz

Üzeri için :

  • 2 çorba kaşığı ketçap yada 2 çorba kaşığı yağ ile inceltilmiş 1 çorba kaşığı salça
  • 1 adet soğan
  • 1 adet domates
  • 2 adet sivribiber
  • Çeyrek kangal sucuk
  • 1 çay kaşığından biraz az karabiber
  • 1/2 su bardağı çekirdeği çıkarılmış siyah zeytin
  • 1 su bardağı kaşar rendesi
  • 1 çay kaşığı tuz
Ek bilgi :

Mayasız hamur üzeri için olan malzemelerin iki katı kullanılır

Mayalı hamurun yapılışı :( bu malzemelerden 1 pizza çıkıyor)

  • Süt eli yakmayacak bir sıcaklıkta ısıtılır
  • Maya ve şekeri içine ilave ederek kabarması için yaklaşık 15 dakika bekletilir
  • Un bir kabın içine boşaltılır
  • Ortası havuz gibi açalı mayalı süt, yumurta, yoğurt, sıvı yağ ve tuz ilave ederek yoğurulur
  • Hamur kabının ağzı örtülür ılık ortamda hamur iki katı olana kadar mayalandırılır

Mayasız hamurun Yapılışı:(iki pizza hamuru çıkıyor)

  • Elenmiş unun ortasını havuz gibi açılır, içine yumurta, süt, eritip ılıttığınız margarin kabartma tozu, tuzu ekleyerek özlü bir hamur yoğurulur
  • 15 dakika hamur dinlendirilir
Pizza tabanı hamurunun hazır oluşundan sonraki aşamaları :

  • Üzerine konulacak malzemeler doğranır
  • Soğan ve biber yemeklik doğranır. Domatesin kabuğu soyulur ve tavla zarı büyüklüğünde doğranır. Sucuk önce boydan ikiye bölünür sonra 2 mm kalınlığında doğranır.
  • Tepsi çok az bir yağ ile yağlanır, unlanır
  • Hamur tepsinin içinde yavaş yavaş el yardımıyla 25-30 cm capında bir yuvarlak hamur haline getirilir (mayasız hamur daha büyük olduğu için ikiye bölünür)
  • Kenarları 0.5 cm kadar yükseltilir
  • Hamur çatalla yaklaşık 10-15 yerinden delinir
  • Üzerine ketçap yada sıvıyağ ile inceltilmiş salça sürülür
  • Önce üzerine sucuklar dizilir.Sonra soğan, domates, biberi ve siyah zeytinleri üzerine serpilir
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında kenarları kızarana kadar pişirilir
  • Tepsi fırından alınır ve kaşar üzerine serpilir
  • Tekrar kaşarlar eriyene kadar fırınlanır
  • Sıcak olarak servis yapılır
Ben soğan koymadım, sosis ekledim ve kaşar yerine İzmir tulum peyniri kullandım. Tarif Emine Beder'in.

Eğer düşüncelerimizi görebilseydik, onların beynimizin önünden çıkıp, arkadan yine bize döndüğünü de görecektik.
Einstein

17 Nisan 2008 Perşembe

Yüksük Çorbası


Malzemeler :

  • 1 su bardağı haşlanmış nohut (eğer içine köfte koymak istemezseniz nohut miktarını artırın)
  • 7 su bardağı su
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı salça
  • nane, karabiber
  • 1/2 bardak sumak ekşisi (sumak ekşisi bulamazsanız yerine 3 yemek kaşığı limon suyu ekleyeblirsiniz)

Yapılışı :

  • Unu tuzla karıştırıp ortasına yumurtayı kırın suyu azar azar ekleyerek katı bir hamur yapın
  • 2-3 dakika yoğurun
  • Üzerine bez kapatıp 5 dakika dinlendirin
  • Tezgahı unlayarak 1 milimetre kalınlıkta açın, ve dikiş yüksüğü kullanarak kesin
  • Kıymaya tuz ve karabiber katıp yoğurun . Fındık büyüklüğünde köfteler yapın. Köfteleri çok az yağda ısıtarak pembeleşinceye kadar kızartın
  • Diğer tarafta suyu tencereye koyup kaynatın.
  • Nohut ve tuzu katın.
  • Hamurları ekleyin.10 dakika pişirin.
  • Köfteleri ekleyin. 5 dakika daha pişirip, sumak ekşisini ekleyin.
  • Kapağını kapatarak dinlendirin
  • Nane ve salçayı yağda çevirin çorbanın üzerine gezdirin.Yağa, çorbaya dökmeden önce, biraz su eklerseniz çorbanın yüzeyinde kalır.

Hayatı günlerle değil, saniyelerle, dakikalarla yaşıyoruz. Her birimiz henüz inşaati süren başyapıtlarız.

Hayatımız şikayetle mi geçiyor ne ?


Yeri gelir, insanların giysilerini, saç şekillerini, görünüşlerini eleştiririz.

Yeri gelir seyrettiğimiz filmlerde, haberlerde veya açık oturumlarda yer alan kişileri veya programın kendisini eleştiririz.

Yeri gelir araba kullananları eleştiririz.

Yeri gelir hava durumundan, soğuksa soğuk veya sıcaksa sıcak diye şikayet ederiz.

Nedir bu şikayet dolu hayatımız ?

Bunun tek bir cevabı var :

Alışkanlık haline gelen savunma mekanizmamız, EGOMUZ dur...

Yaşlandıkça katılaşan ve fazlalaşan şikayetlerimizin nedeni, egonun 5-6 yaş dönemlerinde ortaya çıkarak yaşımızla birlikte büyümesidir.

Şikayetlerimizin farkında olmak, egomuzu fark etmemizi sağlayacaktır.

Egomuzun farkına vardıkça, kontrol etmemiz kolaylaşacaktır. Ben şikayet etmekten hoşlanıyorum diyorsanız, bunun getirdiği problemli hayatı da kabulleniyorum demeniz gerekiyor.

Ego ve mutluluk dans eden iki ayrı balerindir. Ancak birinden birini seyredebiliriz, ikisi aynı sahnede rol almiyorlar...

16 Nisan 2008 Çarşamba

Elmalı Tart



Malzemeler :

  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 büyük elma

Hazırlanışı:

  • Tüm malzemeyle kek hamuru hazırlanır
  • Ortaboy bir tepsi yağlanarak kek hamuru dökülür
  • Elma soyulur ve ince ince dilimlenir
  • Kekin üzerine dizilir
  • 170 derecede pişirilir
  • Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpilir

Bir insan, günde ortalama 65.000 farklı şey düşünür. Bu düşüncelerin yüzde doksan beşi birgün önceki düşüncelerle aynıdır.

Patatesli Semizotu



Malzemeler :


  • 1 demet semizotu
  • 1 adet soğan
  • 2 ortaboy patates
  • 2 adet domates veya 1 yemek kaşığı salça
  • 1 kahve fincanı bulgur
  • 1/2 kahve fincanı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı kırmızıbiber

Hazırlanışı :

  • Semizotu yıkanıp, doğranır
  • Patatesler küçük küpler halinde kesilir
  • Soğan yarım fincan yağ ile kavrulur ardından patatesler eklenir
  • Patatesler biraz pişince domates ve kırmızı biberle birlikte semizotu da konur
  • Tencerenin kapağı kapatılır ve kısık ateşte pişmeye bırakılır
  • Bu arada semizotu suyunu salar. Bir miktar daha su ve bulgur eklenerek pişirilir

Kardeşim sen düşünceden ibaretsin

Geriye kalan et ve kemiksin

Gül düşünürsün gülistan olursun

Diken düşünürsün dikenlik olursun

MEVLANA