Malzemeler :
Mayalı hamuru için malzemeler :
- 1 yumurta
- 2.5 su bardağı un
- 1/2 çay bardağı sıvıyağ
- 2 çorba kaşığı yoğurt
- 1/2 çay bardağı süt yada su
- 1/2 paket yaş maya yada 1çorba kaşığı kuru maya
- 1 tatlı kaşığı şeker
- Tuz
Mayasız Hamuru için malzemeler :
- 1/2 paket margarin veya tereyağı
- 1.5 su bardağı süt
- 1 paket kabartma tozu
- 5 su bardağı un
- Tuz
Üzeri için :
- 2 çorba kaşığı ketçap yada 2 çorba kaşığı yağ ile inceltilmiş 1 çorba kaşığı salça
- 1 adet soğan
- 1 adet domates
- 2 adet sivribiber
- Çeyrek kangal sucuk
- 1 çay kaşığından biraz az karabiber
- 1/2 su bardağı çekirdeği çıkarılmış siyah zeytin
- 1 su bardağı kaşar rendesi
- 1 çay kaşığı tuz
Mayasız hamur üzeri için olan malzemelerin iki katı kullanılır
Mayalı hamurun yapılışı :( bu malzemelerden 1 pizza çıkıyor)
- Süt eli yakmayacak bir sıcaklıkta ısıtılır
- Maya ve şekeri içine ilave ederek kabarması için yaklaşık 15 dakika bekletilir
- Un bir kabın içine boşaltılır
- Ortası havuz gibi açalı mayalı süt, yumurta, yoğurt, sıvı yağ ve tuz ilave ederek yoğurulur
- Hamur kabının ağzı örtülür ılık ortamda hamur iki katı olana kadar mayalandırılır
Mayasız hamurun Yapılışı:(iki pizza hamuru çıkıyor)
- Elenmiş unun ortasını havuz gibi açılır, içine yumurta, süt, eritip ılıttığınız margarin kabartma tozu, tuzu ekleyerek özlü bir hamur yoğurulur
- 15 dakika hamur dinlendirilir
- Üzerine konulacak malzemeler doğranır
- Soğan ve biber yemeklik doğranır. Domatesin kabuğu soyulur ve tavla zarı büyüklüğünde doğranır. Sucuk önce boydan ikiye bölünür sonra 2 mm kalınlığında doğranır.
- Tepsi çok az bir yağ ile yağlanır, unlanır
- Hamur tepsinin içinde yavaş yavaş el yardımıyla 25-30 cm capında bir yuvarlak hamur haline getirilir (mayasız hamur daha büyük olduğu için ikiye bölünür)
- Kenarları 0.5 cm kadar yükseltilir
- Hamur çatalla yaklaşık 10-15 yerinden delinir
- Üzerine ketçap yada sıvıyağ ile inceltilmiş salça sürülür
- Önce üzerine sucuklar dizilir.Sonra soğan, domates, biberi ve siyah zeytinleri üzerine serpilir
- Önceden ısıtılmış 190 derece fırında kenarları kızarana kadar pişirilir
- Tepsi fırından alınır ve kaşar üzerine serpilir
- Tekrar kaşarlar eriyene kadar fırınlanır
- Sıcak olarak servis yapılır
Eğer düşüncelerimizi görebilseydik, onların beynimizin önünden çıkıp, arkadan yine bize döndüğünü de görecektik.
Einstein