6 Mayıs 2008 Salı

Etli Enginar Dolması


Malzemeler :

  • 4 enginar
  • 100-150gr. kıyma
  • 3-4 adet taze soğan
  • 1 çay bardağı pirinç
  • Yarım çorba kaşığı domates salçası
  • Yarım çorba kaşığı biber salçası (arzuya göre)
  • Maydanoz, dereotu, kuru nane
  • Tuz, karabiber ve kırmızıbiber
  • 1-2 çorba kaşığı yağ

Hazırlanışı :

  • Soğan, maydanoz ve dereotu ince doğranır
  • Bütün iç malzemesi karıştırılır
  • Enginarların sapı kesilir
  • İçleri iyice yıkanır, ortası açılır, kıymalı iç doldurulur
  • Tencerenin içine oturtulur
  • Yarısına kadar su ile doldurulur
  • 35-40 dakika kadar kapağı kapalı olarak pişirilir

Top Helva


Malzemeler :
  • 2 su bardağı irmik
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1,5 su bardağı su
  • 125 gram tereyağı veya margarin
  • 4 yemek kaşığı hindistan cevizi
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • Yarım kase hindistan cevizi

Hazırlanışı :

  • Yağı eritip irmiğin rengi dönene dek kısık ateşte kadar kavurulur
  • Su ve süt kaynatılır
  • Kaynar su ve süt kavrulup esmerleşen irmiğe eklenir
  • Tencerenin kapağı kapatılıp suyunun çekmesi beklenir
  • Suyunu çekince şeker ilave edilip karıştırılır
  • Soğumaya bırakılır
  • Soğuduktan sonra hindistan cevizi ve kakao katılıp yoğrulur
  • Avuç içinde yuvarlanarak ceviz büyüklüğünde toplar yapılır
  • Hindistan cevizine bulanır

Köfteli Yoğurt Çorbası


Malzemeler:
  • 2 kase süzülmüş yoğurt
  • 1 yumurta
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 çay bardağı su
  • 1 tutam tuz
  • 1 yumruk büyüklüğünde kıyma
  • Karabiber, kırmızıbiber
  • 1,5-2lt su
  • 1,5 çay bardağı pirinç/şehriye

Hazırlanması :

  • Kıyma, tuz ve karabiber ile köfte harcı yapılır
  • Bu harçtan nohuttan küçük köfteler yapılır
  • 1,5-2 litre su kaynatılır köfteler atılıp 5 dakika daha kaynatılır, ardından şehriyeler eklenir
  • Çorbanın altı kapatılıp ılınması beklenir
  • 2 kase yoğurt, 1 yumurta, 2 kaşık un ve 1 çay bardağı su ile çırpılır
  • Çorbadan kepçeyle azar azar alınan suyla yoğurtlu harc ılıtılır
  • Ilınan harc karıştıra karıştıra tencereye eklenir, karıştırarak kaynatılır
  • Kaynayınca altı kapatılır
  • Üzerine zeytinyağında kızdırılmış nane gezdirerek servis yapılır