18 Nisan 2008 Cuma

Pizza





Malzemeler :

Mayalı hamuru için malzemeler :

  • 1 yumurta
  • 2.5 su bardağı un
  • 1/2 çay bardağı sıvıyağ
  • 2 çorba kaşığı yoğurt
  • 1/2 çay bardağı süt yada su
  • 1/2 paket yaş maya yada 1çorba kaşığı kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • Tuz

Mayasız Hamuru için malzemeler :

  • 1/2 paket margarin veya tereyağı
  • 1.5 su bardağı süt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 5 su bardağı un
  • Tuz

Üzeri için :

  • 2 çorba kaşığı ketçap yada 2 çorba kaşığı yağ ile inceltilmiş 1 çorba kaşığı salça
  • 1 adet soğan
  • 1 adet domates
  • 2 adet sivribiber
  • Çeyrek kangal sucuk
  • 1 çay kaşığından biraz az karabiber
  • 1/2 su bardağı çekirdeği çıkarılmış siyah zeytin
  • 1 su bardağı kaşar rendesi
  • 1 çay kaşığı tuz
Ek bilgi :

Mayasız hamur üzeri için olan malzemelerin iki katı kullanılır

Mayalı hamurun yapılışı :( bu malzemelerden 1 pizza çıkıyor)

  • Süt eli yakmayacak bir sıcaklıkta ısıtılır
  • Maya ve şekeri içine ilave ederek kabarması için yaklaşık 15 dakika bekletilir
  • Un bir kabın içine boşaltılır
  • Ortası havuz gibi açalı mayalı süt, yumurta, yoğurt, sıvı yağ ve tuz ilave ederek yoğurulur
  • Hamur kabının ağzı örtülür ılık ortamda hamur iki katı olana kadar mayalandırılır

Mayasız hamurun Yapılışı:(iki pizza hamuru çıkıyor)

  • Elenmiş unun ortasını havuz gibi açılır, içine yumurta, süt, eritip ılıttığınız margarin kabartma tozu, tuzu ekleyerek özlü bir hamur yoğurulur
  • 15 dakika hamur dinlendirilir
Pizza tabanı hamurunun hazır oluşundan sonraki aşamaları :

  • Üzerine konulacak malzemeler doğranır
  • Soğan ve biber yemeklik doğranır. Domatesin kabuğu soyulur ve tavla zarı büyüklüğünde doğranır. Sucuk önce boydan ikiye bölünür sonra 2 mm kalınlığında doğranır.
  • Tepsi çok az bir yağ ile yağlanır, unlanır
  • Hamur tepsinin içinde yavaş yavaş el yardımıyla 25-30 cm capında bir yuvarlak hamur haline getirilir (mayasız hamur daha büyük olduğu için ikiye bölünür)
  • Kenarları 0.5 cm kadar yükseltilir
  • Hamur çatalla yaklaşık 10-15 yerinden delinir
  • Üzerine ketçap yada sıvıyağ ile inceltilmiş salça sürülür
  • Önce üzerine sucuklar dizilir.Sonra soğan, domates, biberi ve siyah zeytinleri üzerine serpilir
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında kenarları kızarana kadar pişirilir
  • Tepsi fırından alınır ve kaşar üzerine serpilir
  • Tekrar kaşarlar eriyene kadar fırınlanır
  • Sıcak olarak servis yapılır
Ben soğan koymadım, sosis ekledim ve kaşar yerine İzmir tulum peyniri kullandım. Tarif Emine Beder'in.

Eğer düşüncelerimizi görebilseydik, onların beynimizin önünden çıkıp, arkadan yine bize döndüğünü de görecektik.
Einstein

Hiç yorum yok: